среда, 26. новембар 2014.

Dinamičan nastup korejske predsednice Park

Dinamičan nastup korejske predsednice Park

Sredinom novembra južnokorejska predsednica Park Geun Hie boravila je u Mjanmaru na Istočnoazijskom samitu. Samit predstavlja mesto dijaloga deset članica ASEAN-a kojima se pridružuju lideri SAD-a, NR Kine, Ruske Federacije, Južne Koreje, Japana, Indije, Australije i Novog Zelanda („partneri u dijalogu“).

Na insistiranje tajlandske strane predsednica je imala neplanirani prijateljski susret sa generalom Prajutom. Zaključeno je da dve zemlje neguju prijateljske odnose na čijem će jačanju raditi i dalje. Tajlandski premijer je izrazio poštovanje prema ekonomskoj i bezbednosnoj politici Južne Koreje. U međuvremenu, Parkova je imala susrete sa liderima vodećih svetskih država uključiv SAD, NR Kinu, Rusiju i Japan.

Južnokorejska predsednica planira da se uskoro susretne i sa saudijskim kraljem Abdulahom bin Abdulazizom. O značaju veza Južne Koreje sa Saudijskom Arabijom govori i činjenica da je Saudijska Arabija glavni snabdevač Južne Koreje energentima i ujedno najatraktivnije tržište za južnokorejsku građevinsku industriju.


Branko Lazić, 26.11.2014.

izvor informacija: The Korea Times

Нема коментара:

Постави коментар